Zijn er wilde katten in Oklahoma? Wat te weten!

  close up van een bobcat



Oklahoma is de thuisbasis van twee verschillende maar even ongrijpbare soorten wilde katten: de bobcat en de bergleeuw. Bobcats hebben een zeer gezonde populatie in Oklahoma en worden overal in de staat gevonden, en hoewel er bevestigd bewijs is dat bergleeuwen Oklahoma bewonen, zijn ze ongelooflijk zeldzaam, en waarnemingen zijn zeldzaam.

Bobcats in Oklahoma

  bobcat die op de grond ligt

Afbeelding tegoed: aiamkay, Pixabay





De bobcat ( L ynx rufus ) is ongeveer twee keer zo groot als je gemiddelde huiskat en hoewel ze er schattig en knuffelig uitzien, zijn ze heel anders dan je gemiddelde gedomesticeerde kat. Bobcats zijn te vinden in elke aangrenzende staat in de Verenigde Staten, behalve in Delaware. Er is een wijdverbreide populatie van de bobcat in Oklahoma. Ze zijn te vinden in elke provincie binnen de staat en zijn zeer overvloedig in aantal.

Uiterlijk

  • Maat: 26 tot 41 inch (lichaam) 4 tot 7 inch (staart)
  • Gewicht : 11 tot 30 pond
  • Levensduur : 10 tot 12 jaar

Bobcats danken hun naam aan hun opvallende, geknikte staarten met zwarte punt. Hun zachte vacht is variabel, variërend van grijsbruin tot bruinrood van kleur met gevlekte patronen en donkere balken op de voorpoten en een witte onderbuik. Hun getufte oren lijken sterk op die van hun naaste verwant, de Canadese lynx. Ze hebben zeer grote poten en lange benen.



Eetpatroon

Bobcats zijn sluipende en geduldige jagers die tot 30 mijl per uur kunnen rennen en tot 10 voet kunnen bespringen. In Oklahoma bestaat hun dieet uit konijnen, eekhoorns, vogels en andere kleine prooien. Ze hebben de mogelijkheid om veel grotere prooien, zoals herten, neer te halen, maar hebben de neiging om zich aan het kleinere spel te houden.

  bobcat in dierentuin

Afbeelding tegoed: Pixabay

Habitat en gedrag

Bobcats zijn een aanpasbare soort die wordt gevonden in heel Noord-Amerika en bewonen de hele staat Oklahoma. Ze gedijen goed in het bos, maar kunnen gemakkelijk moerassen en woestijnen bewonen, en het is zelfs bekend dat ze naar buitenwijken dwalen.

Bobcats zijn zeer ongrijpbare wezens die zelden door mensen worden gezien, zelfs gezien hun grote aantal. Ze zijn het meest actief tijdens zonsopgang en zonsondergang wanneer ze op zoek zijn naar een prooi. Deze dieren zijn solitair, behalve voor het fokken, dat plaatsvindt van de winter tot de lente.

Bergleeuwen in Oklahoma

  Bergleeuw liggend op de grond

Afbeelding tegoed: PublicDomainPictures, Pixabay

Berg Leeuwen , bekend onder de wetenschappelijke naam van Poema Concolor, worden soms poema's, poema's en panters genoemd. Hun verspreidingsgebied strekt zich uit van Noord-Amerika tot Zuid-Amerika en hoewel ze vroeger overal in de aangrenzende Verenigde Staten werden gevonden, werden hun populaties vernietigd na Europese vestiging toen grote roofdieren zoals wilde katten, wolven en beren met opzet werden gedood. Tegenwoordig zijn er maar heel weinig bergleeuwen in Oklahoma, hoewel waarnemingen nog steeds voorkomen.

hond latijnse naam

Uiterlijk

  • Maat: 6 – 8 voet
  • Gewicht: 130-150 pond (mannelijk), 65-90 pond (vrouwelijk)
  • Levensduur: 8-13 jaar

Bergleeuwen zijn grote katten met beige tot geelbruine vachten met een witte tot witgrijze onderbuik. Hun lichaamsgrootte varieert afhankelijk van de geografische locatie, maar mannen wegen meestal tussen de 130 en 150 pond, waarbij vrouwen aanzienlijk kleiner zijn met 65 tot 90 pond.

Bergleeuwen hebben lange, zware staarten met een zwarte punt die ongeveer een derde van hun totale lichaamslengte kunnen beslaan. Hun benen zijn lang en hun poten zijn enorm. Hun hoofden zijn een beetje klein in verhouding tot hun lichaamsgrootte en ze hebben doordringende amberkleurige ogen.

Eetpatroon

Het dieet van een bergleeuw bestaat voornamelijk uit herten, hoewel ze ook op een verscheidenheid aan ander wild zullen jagen, waaronder konijnen, kalkoenen, wasberen, eekhoorns en meer. Ze zullen af ​​en toe groter wild neerhalen, zoals elanden, maar elanden zijn zeer zeldzaam in Oklahoma. Elanden zijn alleen te vinden in Wichita Mountains Wildlife Refuge en de natuurgebieden Pushmataha, Cookson Hills, Spavinaw en Cherokee.

Het belangrijkste prooidier binnen de grenzen van Oklahoma is het witstaarthert, dat in de hele staat voorkomt. Er is een populatie muilezelherten in Oklahoma, maar ze bewonen alleen het meest westelijke deel van de staat.

  berg leeuw rusten

Afbeelding tegoed: 3031830, Pixabay

Habitat en gedrag

Bergleeuwen zijn zeer flexibele dieren die kunnen gedijen in een verscheidenheid aan verschillende habitats en terreinen. In Noord-Amerika komen ze het meest voor in bergachtige gebieden, maar ze zijn overal te vinden waar herten aanwezig zijn. Deze katten zijn te vinden in woestijnen, bergen, laaglanden, mangrovebossen, loofbossen, canyons en prairies, om er maar een paar te noemen.

Bergleeuwen zijn zeer ongrijpbare wezens, vergelijkbaar met de bobcat, maar veel minder wijdverbreid. In tegenstelling tot andere grote katten kunnen poema's niet brullen. Ze vocaliseren door te grommen, sissen, krijsen en spinnen. Het zijn solitaire dieren die het meest actief zijn tijdens zonsopgang en zonsondergang. Het zijn fervente jagers die hun prooi meestal van achteren besluipen. Ze kunnen tot 50 mijl per uur rennen en met hun krachtige achterpoten kunnen ze tot 45 voet springen.

Het mysterie van bergleeuwen in Oklahoma

Oklahoma en alle 48 aangrenzende staten in de Verenigde Staten waren ooit de belangrijkste leefgebieden van bergleeuwen. Tijdens de 19 e eeuwse nederzetting en landontwikkeling, werden bergleeuwen uitgeroeid in de staat Oklahoma.

Kolonisten zouden grote roofdieren neerschieten en doden die als een bedreiging voor zichzelf en hun vee werden beschouwd. Ze verminderden ook de populatie herten in deze tijd, de belangrijkste prooi van de bergleeuw. Kleine populaties bergleeuwen bleven in het westen van de Verenigde Staten, terwijl de populaties in het oosten van de Verenigde Staten werden weggevaagd.

Sinds het midden van de 19e eeuw zijn waarnemingen en concrete bewijzen van bergleeuwen in de staat regelmatig voorgekomen en gedocumenteerd door biologen. Hoewel er honderden gerapporteerde waarnemingen zijn, is er concreet bewijs nodig om te bevestigen dat de waarneming in feite een bergleeuw is. Sinds 2002 zijn er meer dan 50 bevestigde waarnemingen van bergleeuwen in de hele staat.

Oklahoma ontbreekt het bewijs van een levensvatbare broedpopulatie van bergleeuwen in de staat. De bevestiging van deze wilde katten komt van camerabeelden, haarmonsters, sporen en individuele poema's die ofwel op de wegen worden geraakt of worden doodgeschoten.

Conclusie

Zowel bobcats als poema's zijn te vinden in Oklahoma. Bobcats zijn een overvloedige soort die overal in de staat voorkomt, terwijl poema's veel zeldzamer zijn en Oklahoma geen officieel record heeft van een broedpopulatie in de staat, er zijn voortdurend bevestigde waarnemingen van rondzwervende individuele katten. Beide dieren zijn solitair en zeer ongrijpbaar, het is zeldzaam dat een van deze wilde katten wordt gezien, hoewel het wel gebeurt.

+ bronnen